Sådan undgår du syreskader - Tandlæge i Silkeborg

Sådan undgår du syreskader

Syreskader er en betegnelsen for den ætsning af tandemaljen, der sker ved indtag af syreholdige mad- og drikkevarer. Syreskader kan være svære at opdage i starten, og når emaljen først er opløst, kan den ikke genskabes. Derfor handler det om at komme syreskaderne i forkøbet, før de opstår. Læs med her, og få en håndfuld tips til, hvordan du undgår ætsninger af tandemaljen.

Hold igen med sodavand og andre sure læskedrikke

Syreholdige læskedrikke er nogle af de absolut største syndere, når det kommer til syreskader. Syren gør dog ikke så meget skade, så længe den kun er i munden i kort tid. Desværre drikker mange store mængder læskedrik over længere tid, og det betyder, at deres tænder er under konstant påvirkning af syre – med skader på tænderne til følge.

Drik derfor sodavand og energidrik på én gang, og undgå at drikke flere slurke i løbet af dagen, hvis du ikke kan holde dig helt væk fra de sure læskedrikke. I øvrigt kan du med fordel kombinere indtag af syreholdige drikke med dine måltider, da maden neutraliserer syren.

Skyl munden – og vent med tandbørsten

Selvom grundig tandbørstning og sunde tænder unægteligt hænger sammen, er det ikke en god idé at børste tænder, efter du har indtaget noget surt. Det slider nemlig voldsomt på tandemaljen. Skyl derfor munden grundigt i vand, hvis du har drukket sure drikkevarer eller spist syreholdige fødevarer som frugt og surt slik – og vent med tandbørstningen en times tid.

Gå regelmæssigt til tandlægen

Da det som nævnt kan være svært at opdage syreskader i de tidlige stadier, bør du gå til tandlægen med jævne mellemrum, hvis du vil sikre dig mod opløst emalje. Hos Silketand.dk har vi stor erfaring med at opdage syreskader i god tid, og du er selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os, hvis du vil bestille tid til en undersøgelse, eller hvis du har yderlige spørgsmål omkring syreskader.

Medlem af dinTANDLÆGE

Hvad betyder det for dig, at klinikken er medlem af dinTANDLÆGE:

Åbningstider

 • Mandag
  08:00 - 17:00
 • Tirsdag
  08:00 - 17:00
 • Onsdag
  08:00 - 17:00
 • Torsdag
  08:00 - 17:00
 • Fredag
  08:00 - 14:00

Telefontider
Mandag - torsdag: 08.15 - 15.00
Fredag: 08.15 - 13.00

Find os