Tandfyldning | Hjælp til både midlertidige og permanente - Silketand

 

 

Tandfyldning

Der kan være mange årsager til, at en tand har brug for en tandfyldning, og der findes forskellige muligheder for valg af materialer alt efter tandfyldningens størrelse og form

 

Hvorfor skal man have lavet en tandfyldning?

En tandfyldning bruges til at forbedre en tands holdbarhed dvs. hvis man fx har fået et hul eller noget af tanden er knækket af, så har man mulighed for at forsyne tanden med en tandfyldning så den igen fungerer i munden. Som ordet også lyder, så ”fylder” den ud i tanden og erstatter den ”syge” del af tanden.

Hos Silketand er vi altid opdateret med de nyeste materialer inden for tandfyldninger, og vi forsøger altid at vælge den løsning, som er mest skånsom for tanden og som samtidig giver det bedste resultat funktionelt og æstetisk i samarbejde med patienten. Nedenfor gennemgås nogle af de tandfyldninger, som vi laver hos Silketand.

Plastfyldninger

Der findes mange forskellige muligheder for tandfyldninger, og den mest kendte er en plastfyldning, som ofte er førstevalget, når man har fået et hul. Den plast vi har hos Silketand er den bedste kvalitet, og så forsøger vi altid at finde den farve, som falder allerbedst ind med tandens egen farve. Plastfyldningerne kan bruges i alle tænder, store kindtænder såvel som fortænder, da det både er slidstærkt for tygning og kan laves flot i farve til en fortand.

Inden en plastfyldning kan laves, skal tanden gøres ren for bakterier (hul/caries), forbehandles med et bonding system, og herefter lægges i, imens kaviteten er helt tør. Plasten gøres hård vha. en lampe med et særligt lys, som hurtigt kan gøre plasten så hård, at man kan bruge tanden igen med det samme efter behandlingen. Læs mere om plastfyldninger her.

Alt efter hvor meget af tanden der er involveret eller om det er en fortand eller kindtand, så koster en plastfyldning mellem ca. 420 kr. til 2.100 kr.

Sølvfyldninger

Sølvfyldninger var før i tiden førstevalg, hvis man havde et hul i tænderne. Det skyldtes bl.a. at det var et nemt materiale at arbejde med og ikke så kompliceret og tidskrævende som plastfyldninger. Valget faldt også tit på sølvfyldninger, da plastfyldningernes egenskaber slet ikke var så gode, som de er i dag.
Da plastfyldningerne i dag er så meget bedre på alle fronter laves der stort set aldrig sølvfyldninger længere. Derudover udfases sølvfyldninger også for at skåne miljøet.

 

Glasionomercement

Glasionomercement er også et materiale, som kan bruges som fyldningsmateriale, men pga. dets dårligere æstetik samt styrke i forhold til plast, bruges det ikke til fyldninger i tændernes tyggeflader. Det kan bruges til midlertidige fyldninger fx hvis man har brug for at lave en fyldning mellem to seancer i en rodbehandling, eller hvis man har lavet en trinvis behandling i en tand med et dybt cariesangreb, hvor man skal observere tanden i en periode.

Glasionomercement er nemt at arbejde med og ikke så følsomt for fx vand/spyt som plast er, og derfor er det også et fantastisk valg til fyldninger i mælketænder, da børns tålmodighed ofte er noget mindre end voksnes, og derfor skal det gå ekstra stærkt, når man skal lave en fyldning. Glasionomercement kan være en god løsning til fyldninger helt langs tandkødet, da det kan være mere vanskeligt at opfylde de krav om tørlægning, som en plastfyldning kræver.

Man kan få glasionomercement i enten en orange farve eller tandfarve som vælges alt efter behandlingen og hvor længe fyldningen skal sidde i munden. Nogle glasionomercementer indeholder plast og skal derfor lyses på for at hærde (ligesom med plast), imens andre hærder af sig selv i løbet af få minutter, men i begge tilfælde må du tygge med fyldningen efter behandlingen.

Indlæg (guld, porcelæn, plast)

Indlæg bruges i tænder, hvor en plastfyldning ikke vil være tilstrækkelig til at kunne give tanden sin funktion tilbage, da frakturen/kaviteten er for stor, og dermed vil en plastfyldning blive så stor, at der er risiko for, at den frakturer og dermed ikke kan beskytte tanden godt nok. I sådanne tilfælde kan man lave et indlæg, hvor man pudser tanden til, så den har de rigtige vinkler og former. Herefter scanner man tanden, og scannet sendes til teknikeren, som laver det indlæg, man ønsker, og som passer helt perfekt til tandens kavitet.

Om det skal være et indlæg i guld, porcelæn eller plast, vurderes af tandlægen i samarbejde med patienten. Et guldindlæg bruges fx hvis man som patient har et kraftigt bid, dvs. man slider meget på tænderne, da et guldindlæg har en slidstyrke tæt på naturlig tand. Dog kan vi ikke komme udenom, at det er guldfarvet og det skal man som patient selvfølgelig kunne leve med.

I dag findes der heldigvis også rigtig stærke porcelænsmaterialer, som kan bruges ved kraftige bid, og som giver et super godt resultat både funktionsmæssigt og æstetisk. Porcelænsindlæg, som også kaldes keramik, har en besværlig fremstillingsteknik, som gør det næsten ligeså dyrt som guldindlæg, men du får et virkelig flot resultat, som passer med tandens egen farve. Plastindlæg er også en rigtig god løsning i mange situationer, og dette kan også laves stærkt og flot æstetisk.

Det har i princippet de samme materialeegenskaber, som den plast man laver fyldninger af, men forskellen er, at plasten laves hos teknikeren, som hærder det i en særlig maskine og dermed får det en bedre holdbarhed, end hvis man lavede en alm. plastfyldning i sådan en tand med en stor fraktur/kavitet.

Kom i kontakt med os

Ring på 8724 2040 for hurtig kontakt.

Online booking

Book tid

Ønsker du at bestille en tid hos os?

Ønsker du at bestille tid hos, til en behandling eller en konsultation - så kan du gøre det via en af de tre nedenstående muligheder.

87 24 20 40

Ring og book

info@silketand.dk

Skriv til os

Medlem af dinTANDLÆGE

Hvad betyder det for dig, at klinikken er medlem af dinTANDLÆGE:

Åbningstider

  • Mandag
    08:00 - 17:00
  • Tirsdag
    08:00 - 17:00
  • Onsdag
    08:00 - 17:00
  • Torsdag
    08:00 - 17:00
  • Fredag
    08:00 - 14:00

Telefontider
Mandag - torsdag: 08.15 - 15.00
Fredag: 08.15 - 13.00

Find os