Rodbehandling i Silkeborg - Få god behandling hos Silketand.dk


Rodbehandling Silkeborg

Hos Silketand er vi specialister i rodbehandling. Rodbehandlinger laves ved betændelse i tandnerven eller på rodspidserne

 

Betændelsen giver ofte, men ikke altid, tandpine. Ved rodbehandling fjerner man betændelsen og forsegler rødderne for at undgå betændelse igen.

Behandlingen foregår i lokalbedøvelse, og er normalt smertefri, men tidskrævende.

Efter behandlingen Efter behandlingen kan man ofte opleve forbigående smerter. Hvis smerten ikke forsvinder i løbet af et par dage – så kontakt os.

Rodbehandlingen svækker desværre tanden, og derfor er det ofte nødvendigt at lave en krone, for at beskytte tanden fra at knække på langt sigt

– Læs mere om før, under og efter rodbehandlingen længere nede på siden.

Tandkronen redder rødderne 

Har du en risikotand? Så kan du risikere at tanden knækker.
 
Hvad er nu det for noget, og har jeg det? - vil du sikkert tænke. Risikotænder, er tænder hvor halvdelen eller mere af tyggefladen er fyldt med en sølv- eller plastfyldning. Risiko skal forstås ved, at tanden er i risiko for at knække. Når den knækker, kan den knække "heldigt", "uheldigt" eller "bundflække". 
 
 • Det heldige knæk er hvor tanden knækker udenom nerven. Derfor skal tanden ikke rodbehandles før man sætter tandkrone på.
 • Det uheldige knæk er hvor tanden flækker helt gennem nerven. Her må tanden først rodbehandles og forsynes med en stift før tandkronen kan sættes på.
 • Bundflækkeren er der, hvor tanden flækker lodret ned igennem. Her er der kun en vej, og det er ud med tanden hurtigst muligt.
 
For de tre typer knæk på tanden gælder - at rettidig omhu = tandkroner i tide - redder rødderne. Det kan derfor blive rigtig dyrt og ærgerligt, at udskyde den rigtige behandling.
 

Hvornår skal en tand rodbehandles?

Man udfører en rodbehandling, fordi der er opstået en betændelse i tandnerven, f.eks. pa grund af caries (”hul"), skjulte revner, infraktioner, eller uforholdsmæssig udvikling af rodbetændelse, hvorefter der kan komme en tandbyld (abces).

Hvordan foregår selve rodbehandlingen?

 • l første fase lægges en effektiv lokalbedøvelse. Selve indgrebet starter med en åbning af tanden igennem et lille hul i tyggefladen.
 • Herefter Iokaliseres indgangen til kanalen hvor tandnerven findes.
 • Derefter foretages en grundig udrensning af kanalen med roterende rodfile. Kanalen desinficeres 0g slutteligt forsejles den med rodfyldningscement og guttaperka.


Efter behandlingen af din tand

Lette, forbigående smerter er normalt efter selve rodfyldningen og kan afhjælpes med f.eks Pamol.

Guttaperka er en slags gummimateriale der fungerer som opfyldningsmateriale. Dette letter iboringen af evt. rodstifter/-skruer efterfølgende.

Afhængig af hvilken tand det drejer sig om, er der fra én til fem rodkanaler, der skal udrenses. Hver enkelt kanal har fra naturens hånd forskellig form, forløb og længde.

Kanalerne er tit forkalkede/trange, hvilket gør at en rodbehandling er en kompliceret behandling, der ikke altid lykkedes. Oversigtsforholdene er svære, idet man ikke kan se ned i kanalens fulde længde.

Derfor er det nødvendigt at understøtte behandlingen med røntgenoptagelser for at følge ”slagets gang”

Tanden er ekstra skrøbelig ved en rodbehandling

Resultatet afhænger ligeledes af omfanget af den betændelsesproces der har været. Ofte skal der desinficeres, skylles og renses en del gange i kanalen før denne forsejles. Undertiden kan det være nødvendigt at supplere med antibiotika.

Sluttelig opbygges tanden med en plastrestaurering og evt. rodstifter/-skruer og kan igen fungere. Hvis, skønt alle "gode kræfter” ligges i, nerve- eller rodbetaendelsen, ikke lader sig behandle på ovenstående traditionelle facon kan en rod operation blive nødvendigt.

Her fjerner man ad kirurgisk vej den genstridige betændelsesproces. Mislykkes dette også er behandlingen at fjerne tanden og erstatte den med en bro eller implantat.

Vi anbefaler altid en krone ovenpå dette plastfundament, fordi en rodbehandlet tand er svækket med 75% i forhold til en intakt tand (desuden vil 60-70% knække indenfor 5 ar efter en rodbehandling og kan maske ikke reddes) Endelig kan en rodbehandlet tand skifte farve og blive mørkere.

 

Kom i kontakt med os

Ring på 8724 2040 for hurtig kontakt.

 


Book tid

Ønsker du at bestille en tid hos os?

Ønsker du at bestille tid hos os til en behandling eller en konsultation - så kan du gøre det via en af de tre nedenstående muligheder.

Medlem af dinTANDLÆGE

Hvad betyder det for dig, at klinikken er medlem af dinTANDLÆGE:

Åbningstider

 • Mandag
  08:00 - 17:00
 • Tirsdag
  08:00 - 17:00
 • Onsdag
  08:00 - 17:00
 • Torsdag
  08:00 - 17:00
 • Fredag
  08:00 - 14:00

Telefontider
Mandag - torsdag: 08.15 - 15.00
Fredag: 08.15 - 13.00

Find os