Syreskader på tænder | Få erfaren behandling os Silketand

Syreskader

Syreskader kan opstå, når du indtager syreholdige produkter. Mange er klar over, at særligt sodavand har en skadende effekt, men produkter som juice, saftevand og frugt har også en skadelig effekt.

Syreskader pga. særligt sodavand er i dag desværre et stigende problem blandt både børn og voksne.

Syreskader kan også opstå, hvis du får mavesyre op i munden, enten som opkastning eller gastrisk refluks (også kaldet ”sure” opstød af mavesyre)

Syreskader på tænderne er en tilstand, hvor mundens niveau af syre falder til et sådan niveau at tandens yderste lag (emaljen) opløses og tænderne bliver glatte og mister deres yderste, beskyttende lag. Det er vigtigt, at man tidligt forebygger syreskader, da emaljen ikke ”vokser” frem igen og er denne først forsvundet, er tanden mere følsom og modtagelig for tandskader.

Det er oftest på overkæbefortænderne at man først ser syreskaderne, da disse tænder er i tæt kontakt med indtagende væsker eller opkast/refluks. 

Hvordan forebygger man syreskader?

Syreskader kan begrænses ved:

 • At begrænse forbruget af sodavand, saft, juice og drikke vand eller mælk i stedet. Hvis du fortsat indtager sure drikke kan dette gøres i forbindelse med indtagelsen af mad og gerne på så kort tid som muligt. Hvis du går og drikker af fx en cola en hel dag, vil mundens niveau af syre stige flere gange, og hver gang skal munden bruge tid på at få et normalt syreniveau igen. I den tid, hvor syreniveauet i munden er højt, er der risiko for udvikling af syreskader.
 • Skylle munden med vand, når tænderne har været udsat for noget surt
 • Undgå at børste tænder efter indtag af sure produkter, da de gør tænderne ”bløde” i overfladen

Behandling af syreskader

En tidlig diagnose af syreskader er rigtig vigtigt. Behandlingen af syreskader kan ofte være en mere omfattende behandling, da mange tænder ofte er involveret og syreskaderne kan være blevet svære pga. et langtidsforbrug af sure produkter. Ofte kan tænderne også være blevet ”kortere” og det kræver opbygning af tænderne, så de igen får deres oprindelige form og funktion. Hvis du ønsker yderligere information omkring behandlingen af syreskader, er du meget velkommen til at kontakte klinikken for en snak om dette.

Kom i kontakt med os

Ring på 8724 2040 for hurtig kontakt.

Book tid

Ønsker du at bestille en tid hos os?

Ønsker du at bestille tid hos os til en behandling eller en konsultation - så kan du gøre det via en af de tre nedenstående muligheder.

Medlem af dinTANDLÆGE

Hvad betyder det for dig, at klinikken er medlem af dinTANDLÆGE:

Åbningstider

 • Mandag
  08:00 - 17:00
 • Tirsdag
  08:00 - 17:00
 • Onsdag
  08:00 - 17:00
 • Torsdag
  08:00 - 17:00
 • Fredag
  08:00 - 14:00

Telefontider
Mandag - torsdag: 08.15 - 15.00
Fredag: 08.15 - 13.00

Find os