Tandsten: Dannelse, følgesygdomme og forebyggelse | Silketand

Tandsten: Dannelse, følgesygdomme og forebyggelse

Tandsten er en hård og kalkholdig substans, der kan danne sig på overfladen af dine tænder over tid. Det er en almindelig oral sundhedsbekymring, da det ikke kun kan påvirke tænders udseende, men også have negative konsekvenser for mundhygiejnen og din generelle sundhed.

Hvordan opstår tandsten?

Tandsten dannes som et resultat af kalk i spyt og ophobning af plak, der er en klæbrig film af bakterier og madrester, som sætter sig på tændernes overflade. Hvis plak ikke fjernes ved regelmæssige besøg hos tandlægen, kan det hærde over tid, hvilket resulterer i dannelsen af tandsten. Tandsten er ofte gul eller brunlig og kan findes langs tandkødsranden og mellem tænderne. Tandsten er mere ujævnt end tændernes emalje, hvilket gør det til en grobund for yderligere bakterievækst.

Hvad gør tandsten?

Tandsten er en trussel mod den orale og den generelle sundhed på flere måder. For det første kan det irritere tandkødet og forårsage inflammation, hvilket kan resultere i en tilstand kendt som tandkødsbetændelse eller gingivitis, der viser sig som rødme, hævelse og blødning af tandkødet. Desuden kan tandsten fungere som en grobund for bakterievækst og øge risikoen for tandkødsinfektioner, som kan udvikle sig til mere alvorlige tilstande som paradentose, der kan medføre, at tænderne løsner sig fra kæben. Udover at påvirke tandkødets sundhed, kan tandsten også forårsage dårlig ånde eller mundlugt, men i værste tilfælde viser forskning, at tandsten kan påvirke den generelle sundhed og forværre eksisterende sygdomme som hjertekarsygdomme, diabetes eller øge ældres risiko for lungebetændelse.

Kan jeg forebygge tandsten?

Heldigvis er der skridt, du kan tage for så vidt muligt at forebygge dannelsen af tandsten. God mundhygiejne er afgørende. Børstning af tænderne to gange om dagen med en tandpasta, der indeholder fluor og daglig rensning af mellemrummene mellem tænderne, kan hjælpe med at fjerne plak og forhindre hærdning. Regelmæssige besøg hos din tandlæge eller tandplejer ved Silketand til undersøgelse og tandrensning er også vigtigt for at fjerne eventuel opbygget tandsten, som ikke kan fjernes gennem almindelig børstning derhjemme. Alt efter tilstanden på tandsten, vil vi anbefale at du besøger tandlægen mindst to gange årligt, og i særlige tilfælde tre-fire gange om året for at holde øje med og holde udviklingen af tandsten nede.

Har du spørgsmål til tandsten eller til andre former for behandlinger, kan du altid kontakte os hos Silketand på 8724 2040 og høre mere.

Medlem af dinTANDLÆGE

Hvad betyder det for dig, at klinikken er medlem af dinTANDLÆGE:

Åbningstider

 • Mandag
  08:00 - 17:00
 • Tirsdag
  08:00 - 17:00
 • Onsdag
  08:00 - 17:00
 • Torsdag
  08:00 - 17:00
 • Fredag
  08:00 - 14:00

Telefontider
Mandag - torsdag: 08.15 - 15.00
Fredag: 08.15 - 13.00

Find os