Tandens anatomi | Lær tanden at kende | Silketand.dk

Tandens anatomi

Tanden er en kompleks struktur, der er nøje tilpasset til at udføre dens funktioner i munden. Her kan du få et overblik over tandens anatomi lag for lag, så du kan blive klogere på, hvad dine tænder består af

Kronen

Kronen er den del af tanden, der er synlig over tandkødet. Den består af flere lag:

Emalje

Den yderste, hårde overflade på tanden er emaljen. Emaljen er den hårdeste substans i menneskekroppen og fungerer som en beskyttende skal, der beskytter de underliggende lag mod skader og kemiske påvirkninger. Emaljen er næsten uigennemtrængelig og giver tanden dens hårdhed.

Dentin (tandben)

Under emaljen ligger dentin, også kendt som tandben. Dentin er blødere end emaljen og består af mikroskopiske tubuli (kanaler), der er fyldt med væske. Dentin er levende væv og er også i stand til at føle smerte. Dentin fungerer som en stødpude for tandens indre struktur og spiller en vigtig rolle i at transmittere nerveimpulser. Dentin er det primære materiale i tanden.

Pulpakammeret

I centrum af tanden findes pulpakammeret, som indeholder tandens nervevæv, bindevæv og blodkar. Pulpa er det levende væv, der sørger for næring og følsomhed i tanden. Ved slag, infektion eller caries kan pulpa dø, og det kan kræve en rodbehandling for at undgå at tanden skal fjernes.

Tandhals

Tandhalsen er det område af tanden, der forbinder kronen med roden og er dækket af tandkødet. Her findes:

Tandkødsranden / -lommen

Denne del af tanden er det område, hvor tandkødet møder tanden. Tandkødsranden beskytter tandens tandhals og spiller en vigtig rolle i at forhindre bakterier i at trænge ind mellem tanden og tandkødet.

Roden

Roden er den del af tanden, der er indlejret i kæbebenet og som sørger for at holde tanden fast:

Rodcement

Rodcement er et tyndt lag, der dækker rodens overflade. Det hjælper med at forankre tanden i kæbebenet ved at fungere som en grænseflade mellem tandens rod og det omgivende knoglevæv.

Rodkanal

Rodkanalen er det indre hulrum i tandens rod, som indeholder pulpa. Denne kanal strækker sig fra pulpakammeret i kronen og ned til tandens rodspids. Rodkanalen er vigtig for tandens følsomhed.

Periodontal ligament

Periodontal ligament er et væv, der forbinder roden med kæbeknoglen. Dette ligament absorberer og fordeler de kræfter, der opstår under tygning, og sikrer, at tanden er stabil og lidt fleksibel i kæben.

Rodspids

Rodspidsen er den del af tanden, der ligger i bunden af rodkanalen og udgør den nederste del af tandens rod. Her går de nerver og blodkar, der forsyner tanden, ud i kæbebenet.

Kæbeknogle

Kæbeknogle er den knogle, der holder tanden på plads. Denne knogle indeholder:

Nerver og blodkar

Kæbeknoglen har et netværk af nerver og blodkar, der forsyner tanden med næringsstoffer. Nerverne i kæben hjælper med at registrere tryk og smerte, mens blodkarrene sørger for, at tanden modtager en konstant strøm af blod.

Funktion

Kæbeknoglen har en vigtig funktion i munden ud over at støtte tænderne. Den er ansvarlig for at opretholde den korrekte bidfunktion, som er nødvendig for effektiv tygning og tale. Kæbeknoglen fungerer også som en støttebase for musklerne, der er involveret i tyggeprocessen, og sikrer, at trykket fra tygning og bidefunktioner fordeles jævnt.

Medlem af dinTANDLÆGE

Hvad betyder det for dig, at klinikken er medlem af dinTANDLÆGE:

Åbningstider

  • Mandag
    08:00 - 17:00
  • Tirsdag
    08:00 - 17:00
  • Onsdag
    08:00 - 17:00
  • Torsdag
    08:00 - 17:00
  • Fredag
    08:00 - 14:00

Telefontider
Mandag - torsdag: 08.15 - 15.00
Fredag: 08.15 - 13.00

Find os